GAZİ’ye Doğru – 7

GAZİ’YE DOĞRU-7

Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok…

Artık karar verme aşamasına geldik sayılır…

Reşat Yurday Köstem

Çok önemli ya da beklenmedik gelişmeler olmazsa, bugün söylediklerimiz Büyük Koşu gününde de “üç aşağı, beş yukarı” geçerli olacak. Üç haftadır, üç yaşlılara sınıf koşu olmadığı için suskun kalmıştık. Bugün Kısrak ve Sait Akson başta olmak üzere konuşacağımız çok şey var… Ankara’daki Mehmet Akif Ersoy ve İbrahim Kirazoğlu, İzmir’deki KV-8 gibi “alternatif” mücadeleler de cabası…

Merak ettiğimiz temel soruların yanıtlarını bulduğumuzu söyleyebilirim. Örneğin; Call To Victory, Vernazza mücadelesinde “uzayan mesafe” sonucu değiştirmedi. Bu bence sürpriz değil ama böyle olacağını düşünenler hiç de az değildi.

Luna Lovegood favori gösterildiği Kısrak Koşusu’na katılamayınca, bu klasikten de  “yeni bir yıldız çıkar mı” dedik ama bence çıkmadı. Luna Lovegood dileriz en kısa sürede sağlığına kavuşarak pistlere döner.

Bir diğer soru, Kingsman’in Mehmet Akif Ersoy Koşusu’nda ne yapacağı idi. Erkek Tay Deneme Koşusu’nda olduğu gibi yine bekleneni veremedi. At o gün kötü koşmuştu, bu kez sanki biraz daha kötü koştu.

Bu söylediklerimizi “Garp cephesinde yeni bir şey yok” diyerek toparlayabiliriz…

Ankara kum pistindeki 1500 metrelik İçişleri Bakanlığı, İstanbul sentetik pistindeki Beyoğlu koşuları ise Gazi Koşusu için ne kadar ölçü olurlar, bilinmez. Ankara’da koşan taylar, kum performanslı isimlerdi ve mesafesi de bizim konuştuğumuz “hedef” yarışlardan kısa. Yine de başarılı olan isimleri Anafartalar Koşusu’nda görebiliriz… Beyoğlu Koşusu ise Anafartalar için “gerçek prova” olabilir.

Kum ve sentetik pist koşularına katılan taylara puan vermedik. Çünkü o yarışların Gazi Koşusu için ölçü olamayacağı görüşündeyiz. İşte koşularımız:

İçişleri Bakanlığı Koşusu (A3) 1500 m. Kum

Bu koşu ile Anafartalar Koşusu arasında 2106 yılından itibaren bağlantı kurulabilir. Bu gözle bakınca, 2016’da kazanan Kinowa’nın Anafartalar’da ikinci, 2017 galibi Cerastes’in de Anafartalar üçüncüsü olduğunu görüyoruz. Anafartalar’da pist ve mesafe değişecek.

Koşuyu kazanan Kuzey Yağmuru, geçen yılsonundan bu yana kum pistteki açık ve sınıf koşularda başarılı sonuçlar alıyor. İçişleri Bakanlığı Koşusu’nu 1:33:88 gibi, üç yaşlılar için iyi sayılabilecek bir dereceyle kazandı. Rahatlığı da cabası…

Bence bu tayın olumlu yönü, hem koşunun temposuna ayak uydurup, hem de düzgün sprint yapabilmesi. Halis Karataş yerini kaybetmemek ve öndekileri kaçırmamak için tayını 800’de “bir uyandırıp”, istediği cevabı aldı. Kuzey Yağmuru son 400’deki etkili sprintiyle koşunun tek hakimiydi… Gazi Koşusu kaydı olmayan bu tay, 2000 metrelik Anafartalar Koşusu’nda da aynı beceriyi gösterir mi, gösterir… Mesafe sorun yaratmayabilir ama sentetik pist deneyimi olmadığını bir kenara yazalım.

Kuzey Yağmuru (Halis Karataş)

Kısa Vade-8 Koşu 2000 m. Çim

Premium Mover ikinci kaldığı Fevzi Lütfi Karaosmanoğlu Koşusu’nda, “ufak tefek” sıkıntılar yaşayınca düzlüğe de biraz abartılı biçimde dışa açılarak çıkmıştı. Bu olumsuzluklara karşın, Oğlum Göktuğ’a iki boy farkla geçildi. Son 200’de de toparlanarak, “gitti denilen” ikinciliği Gold Coust’tan kurtarmıştı. Bu kez mesafenin 300 metre uzaması Premium Mover’a avantaj sağladı. Çünkü sonlarda öyle rahatladı ki…

Bu tayın daha güçlü rakipler arasında neler yapabileceğini koşunca görebileceğiz ama adını aklınızın “bir köşesine” yazın derim; ilerde gerekebilir…

Premium Mover

Beyoğlu Koşusu (G2)  2100 m. Sen. Kum

Geçmiş yıllarda temmuz ayı sonlarındaki bu yarış, takvim değişikliği nedeniyle bu yıl Gazi koşusu günü öncesine geldi. Kazanan King Man Go sanırım “Anafartalar Yolcusu”  olmaya daha yakın. Çünkü sentetik pistte izlediğimiz ilk yarışı umut verici, bu yarışı ise daha da iyiydi. Çimdeki iki koşusu için ise aynı şeyleri söyleyemeyiz.

The Derwish aynı mesafeli Burhan Şenemgen Koşusu’nda ilk 1000 metreyi 1:05:19 ile bugün “nedendir bilinmez” 1:03.78 ile geçti. Burhan Şenemgen Koşusu’nu 2:13.31 ile kazanmıştı, bugün 2:17:57 ile sekizinci oldu. Anladığımız kadarıyla “yükü” taşıyamadı…

King Man Go öndekilere fazla avans vermeden, “koşunun her yerinde” iddialı görünen “tek” isimdi. Bu tay, 1500 metrelik Burhan Karamehmet Koşusu’nu kazanırken de aynıydı, bugünde… 600 metre uzayan mesafe onu daha da rahatlattı diyebiliriz.

Tabeladaki diğer üç isim kafa burun girdiler. Kim bunlar? Zabun, Zlatibor, Deli Tahir. Bu üç tay 600’e kadar en gerideydiler. Zabun diğer ikisinden biraz daha erken hızlandı ama aralarındaki sıralama foto finişle belirlenebildi. Bir sonraki yarışta, bu üç isim arasındaki sonuç değişebilir ama King Man Go’yu geçebilirler demek, bu aşamada güç…

King Man Go (Gökhan Gökçe)

İbrahim Kirazoğlu Koşusu (KV-8/D) 2000 m. Çim

Koşuya “iddialıdan da öte” bir tempoyla başlayan Sesil Hanım, Wind, Lady Schimitz’in jokeylerine, koşunun 2200 metre olduğunu, potoyu ilk geçişlerinden sonra bir tur daha koşacaklarını sanırım söylememişler… Taylar bu mesafeye ilk kez çıkıyor, hesaba katmak gerekmez mi?

Ceylican için ilk sınıf koşu birinciliği “sanırım” beklenenden de oldu. Daha önce tek dişi tay olarak katıldığı 1900 metrelik KV-9 koşuda beşincisi kalırken, erkeklerin üç boy kadar gerisindeydi. Belli ki mesafenin uzaması ve hemcinsleriyle koşması ona yaradı ve  altı boy farkla kazandı. Ceylincan, Nenehatun Koşusu’nun vizesini bu yarışıyla aldı diyebiliriz.

Ceylincan 

Mehmet Akif Ersoy Koşusu (G2) 2200m. Çim

Öncelikle şunu söyleyelim; Gazi Koşusu ile “kan bağı” olan iki yarışın ilkini konuşuyoruz… 2004 Yavuz Star, 2013 Divine Heart, 2015 Renk bu iki koşuyu da kazanan isimler. 2014’te M. A. Ersoy Koşusu’nu kazanan Enyalios Gazi’de üçüncü, 2016 Temsil favori girdiği Gazi’nin ikincisi, geçen yılın galibi Scoutleo da Gazi’de dördüncü olmuştu.

Koşunun geneli için “kıran, kırana” geçti diyebiliriz… Kazanan Powerman ile koşuya tempo verip, yedincilikte kalan Kerem Eyle arasında üç boy fark var. Her an sıralama değişecek gibi görünen bir koşu izledik. Powerman ile Kerem Eyle’nin bu mesafeyi daha önce koşmaları onlar için avantaj oldu. Çünkü “ne yapmaları gerektiğini” daha iyi biliyorlardı ve bunu başardılar.

Son 200’ünde Powerman, King Cha Cha ve düzlüğe kadar grubun en gerisindeki Lord Of Game hani nasıl derler, “bir tık” daha öne çıktılar… Powerman ayağı yere “en sağlam” basandı, kazandı. Bana mı öyle geldi bilemem ama Gökhan Kocakaya (Lord Of Game) 400’de, sanki Upper Cut ile Coach’un arasına girmeye niyetlendi, sonra vaz geçip bariyer dibini seçti. Belki de ben yanılıyorum… Lord Of Game bariyerden destek alınca bir başka koşuyor. Kalabalık bir Gazi Koşusu’nda hem geride bekleyip, hem de direk dibinde yol bulmak için şanslı olmak gerek…

Son 1000’de koşunun temposu hızlanırken Upper Cut buna uyamadı ve Ahmet Çelik, sanki “bir an için” koşuyu elinden kaçırdı… 800’de toparladı ama bu kez de düzlükteki kulvar tercihleri iyi olmadı. Diyeceğim o ki; bu taylar hayli denk, aralarındaki sıralama bir sonraki koşuda değişebilir. Bu sıralamanın değişebileceği bir sonraki koşu hangisi olur derseniz, onu da siz tahmin edin…

İki yarıştır beklenenden uzak görünen Kingsman’a bir parantez açmak gerek. Gazi Koşusu’na yaklaşık bir ay var. Bu süreçte “o eski at” geri gelirse, elbette ki Büyük Koşu’nun şanslılarından olacak. Gazi Koşusu’nda iyi bir Kingsman’a, bizlerin de izleyici olarak ihtiyacı var…

Powerman , King Cha Cha , Lord Of Game , Upper Cut 

Powerman (Halis Karataş)

Sait Akson Koşusu (G2/E) 2200 m. Çim

Gazi ile “kan bağı” olan diğer koşuya geldik… Gazi öncesi, üç yaşlı taylara “alternatif koşular” bu kadar çok olmadığı için, Sait Akson kaçırılmayacak bir “deneme sınavı” idi. Artık olanaklar arttı ama yine de bağlantı var sürüyor.

İşte son yirmi yılda, bu koşuyu kazanıp, Gazi’de de hedefe ulaşanlar: 2014 Blaze To Win, 2012 Matador Yaşar, 2009 Miramis, 2008 Pan River, 2006 Hızel Beyi, 2005 Popular Demand, 2001 Grand Ekinoks… Hepsi bu kadar da değil. Sait Akson galiplerinden 2017 Pershing ve 2010 Akdeniz Ateşi Gazi Koşu ikincileri; 2018 Mister Görkem, 2015 Güngör Baba ve 2007 Salvatore de Gazi de üçüncü oldular.

Erkek Tay Deneme Koşusu’nun ilk üçü, bugün “kopyala, yapıştır” oldu. İsimler ve aralarındaki sıralama değişmedi, pekişti…

Call To Victory Mahsun Kırmızıgül’ü anımsatıyor: “âlem buysa kral sensin…”  Hatta daha da fazlası, belki de “en kral” …  Dileriz ayağı düz basar. Vernazza, Full Thorettle ve Çakalınoğlu güçleri kadar koştular. Call To Victory ise sanki “kullanmadığı bir, iki vitesi daha var” görüntüsü veriyor…

İlk metrelerde liderliği alan Hüsni sapmasa tempo biraz daha yükselebilirdi. Liderlik Çakalınoğlu gibi “işin sonunu da düşünen” bir isme kalınca da koşu hızlanmadı. Yine de 2:16:13’lük derece kötü değil. Bu koşudaki tayları; 1-Call To Victory, 2-Vernazza, 3-Full Thorettle ve 4-diğerleri olarak dört guruba ayırabiliriz.

Call To Victory , Vernazza , Full Thorettle 

Call To Victory (Ahmet Çelik)

Kısrak Koşusu (G1/D) 2100 m. Çim

Geçmiş koşusu istatistiklerinden söz etmeden önce, kazanan Prior’a “kucak dolusu” tebrikler… Çünkü 2017 yılı doğumlu taylardan klasik koşu kazanabileceklerin sayısı  “bir elin parmaklarını” geçmeyecek. Prior yılın üç yaşlı kısrağı unvanını “ayağının hakkıyla” kazandı. Daha ne olsun?

The Last Romance gözümüzün önünde… Geçen yıl bu koşu ve sonrasında da Gazi’yi ne kadar parlak biçimde kazanmıştı. 2010’da Mystical Storm unutulmaz… Dişi Tay Deneme, Kısrak ve Gazi Koşusu birincilikleri sonrası, Ankara Koşusu’nda ikinci kalarak, Minimo’dan kırk yıl sonra, triple crown yapan ikinci dişi tay olma unvanını kaçırmıştı.

Kısrak Koşusu galiplerinden 2015’te Tatvan İncisi, 2014’te Suzi Gold Gazi ikincisi, 2013’te de Celeritas Gazi’de üçüncü olan isimler. Son yirmi yılda, bu koşuyu kazanan taylardan yedisi Nenehatun’a gitmiş ve aralarında kazanan yok. 2002’de Ribella Anafartalar da Dinyeper’e geçilip, ikinci kalmıştı.

Bugüne gelecek olursak… Tempo ilk 1000 metrede Sait Akson Koşusu’na yakın, sonrası daha yavaş. Böylece Florida Coast ile After Tulip hem tempoyu belirleyen, hem de koşuyu önlerde tamamlayabilen isimler oldular.

Koşuyu kazanan Prior’ın iyi bir dişi tay olduğunu, geçen yıl Call To Victory ve Kingsman’in ardında “birincilik gibi ikincilikler” elde ederek kanıtladığını söylemiştik. Sezonu Ankara’da KV-9 kazanarak açtıktan sonra “çıtayı daha da yükseltip” Dişi Tay Deneme koştu ama olmadı. Olmadı da aslında “lafın gelişi”…  Luna Lovegood’un beş boy önde tutarak kazandığı koşuda kim umduğunu buldu ki…

Dişi Tay Deneme’de ikinci olan Florida Coast ile yedincilikte kalan Prior arasında iki buçuk boy fark vardı. Prior’ın o koşu içinde ne sıkıntılar yaşadığını bir kez daha izleyince görüyoruz. Sanırım Luna Lovegood’a “fokuslandığımız” için bunları kaçırdık. Örneğin; o gün beşinci olan Moorland’a yarım boydan az farkla geçilmişti.

Moorland deyince, koşunun sonlarında yaşadıklarını da göz ardı etmemek gerek. Bunlar yaşanmasa, “koşuyu kazanırdı” demek kolay değil ama “kazanabilirdi” demek yanlış olmaz. Mesafe uzadıkça, Prior ile Moorland bu rakiplerine sanırım üstünlük sağlayacaklar.

Prior , Moorland 

Prior (Ahmet Çelik)
News Reporter

4 thoughts on “GAZİ’ye Doğru – 7

  1. Sait Akson Koşusuna kadar Call To Victory’nin mesafe limitleri olduğu kanaatindeydim lakin 2200 metree’de sermayeli ve koşunun hert yerinde rakipleirne hakim görüntüsüyle Call to Victory Gazi Koşusu nu kazanmaya en yakın safkan olduğunu ispatladı. M.Akif Ersoy’da Kingsman’ın gerileyen perfomansı sonrası Vernazza, Full Thortottle önünde hetr mesafede üstünlük kuran Call To Victory koşu gününe kadar yada koşu günü bir sıkıntı yaşamazsa ŞAMPİYONLAR ŞAMPİYONU GRAND EKİNOKS sonrası sadece Gray Strom’un bir burun ucu farkla yapamadığı Tripple Crown’ıda yapacaktır. Ayakları Düz ve bassın.6-7 yaşına kadar pistlerimizde izleriz inşallah. Umarım yarış hayatı uzun olur Taliphan ,Hakeem, Toruc Macto , Pershing gibi yarım kalan aşk hikayesi yaşatmaz.

    1. Bir şanssızlık yaşanmazsa, Gazi Koşusunda aşağıdaki gibi bir sıralama bekliyorum. Bu sene tabelada dişilerin fazla olacağı kanısındayım. Tabii ki kesin liste ve jokeyler açıklandıktan sonra bir daha incelemek lazım..
      1.CALL TO VICTORY
      2.PRIOR/ VERNAZZA
      3.MARAKAY/ MOORLAND
      4.MALA MOJA

  2. Ahmet çelik hedefini 6 da 6 demiş ful konsantre stili belli önde kaçan 5 atın arkasında pusuya yat sermayeli gel son viraja kadar sonra iki üç kırbaç teşviki gıdıkla dolu kantarma enseden itme ile başla siprint atmaya gerisi ya nasip ama cal to wictory tıpkı yavuzhan yanına at gelince bir hırs yaparak ayak dehiştirip vites büyütüyor ve topuklayıp kaçıyor yakalamak ne mümkün.. çok bilen birileri diyorki deli süratli koşu başlarsa önde kaçan en az 5 at olursa cal to wictory pireste yiyip bariyer dibinde yer tutamazsa dışardan siprint atamaz kazanamaz bu senaryo ya kargalar güler hacı????

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir