
Aşım sezonunun olanca hızıyla devam ettiği ve dolayısıyla 2023 doğumlu tayların birer birer hayata gözlerini açtığı şu günlerde, 1967-2022 yılları arasında koşulan Gazi Koşularını kazanan şampiyon safkanların doğum tarihlerini inceledik.
Türkiye Jokey Kulübünün resmi kayıtlarına göre son 53 yılın şampiyonlarını; Ocak, Şubat, Mart Nisan ve Mayıs aylarında doğanlar diye ayrıştırdık.
Ocak ayı doğumlular en az kazanan grupta…
1967’den günümüze kadar geçen süre içerisinde erken doğumlu taylar olarak nitelendirebileceğimiz Ocak doğumlu safkanlar, sadece 6 kez Gazi Koşusunu kazanabilmişler…
12 Ocak doğumlu Popular Demand, 15 Ocak doğumlu Miramis ve 17 Ocak doğumlu I.Mehter, Gazi Koşusunu kazanan Ocak ayı doğumlu safkanlar içerisinde en erken doğumlu olanlar… Cartegena, Toraman ve Blaze To Win ise yılın ilk ayında doğup Gazi Koşusunu kazanma başarısını gösteren diğer üç isim.
Dolayısıyla Ocak ayında doğup Gazi Koşusu kazananların yüzdesel karşılığı %11.3…

Şubat ayında sayı biraz daha artıyor…
Gazi Koşusu şampiyonları içerisinde Şubat ayında doğanların sayısı Ocak ayına göre %50 artışla 9’a yükseliyor. Yakın geçmişte bu başarıyı elde eden ikinci ay doğumlu safkanlar; Secret Power, Call To Victory, The Last Romance ve Renk… Daha önceki yıllarda doğanlar ise Yavuzstar, Mystical Storm, Hafız, Saadettin ve Buğra…
Şubat ayında doğup Gazi Koşusunu kazananların yüzdesel karşılığı %16.9…

Gazi Şampiyonları Mart ve Nisan aylarında doğuyor…
1967 yılından 2023 yılına kadar olan 53 yıllık süre içerisinde Mart ve Nisan aylarında doğan safkanlar, Gazi Koşusunu en çok kazanan grubu oluşturuyor. Söz konusu dönemde bu büyük başarıyı elde eden şampiyonlardan 15’i Mart, 15’i ise Nisan ayında doğmuşlar.
5 Mart 2018 doğumlu Burgas, üçüncü ayda doğan safkanlar içerisinde Gazi Koşusunu en son kazanan isim… 2000’li yıllardan sonra Gazi galibi olan Mart doğumlu safkanlar ise; Piano Sonata ve Hızel Beyi…
Mart ayında doğup Gazi Koşusunu kazananların yüzdesel karşılığı %28.3… Keza Nisan ayında da bu oran aynı… Bu iki ayda doğan tayların son 53 yıl içerisinde Gazi Koşusunu kazanma yüzdesi ise %56.6…

Mayıs ayında sayı tekrar azalıyor…
Ocak ayında doğan 6, Şubat ayında doğan 9, Mart ve Nisan aylarında doğan 15’er şampiyondan sonra Mayıs ayında doğan Gazi galiplerinin sayısı yeniden azalıyor ve son yarım yüzyıllık dönemde bu sayı 7 olarak gerçekleşiyor.
Bu safkanlar; Anatoly, Pan River, Sufi, Grand Ekinoks, Caprice, Fair Tail ve Minimo… Bu 7 safkandan ikisinin Triple Crown galibi, birinin de Dubai’de yarış kazanıp G2 ikinciliği elde etmiş olması, onların geç doğumlu olmalarına rağmen ne denli klas isimler olduklarının bir göstergesi…

Sonuç;
Gerek dünyadaki, gerekse ülkemizdeki yetiştiricilerin büyük bölümü erken doğumlu taylara sahip olmak ister… Her yetiştirici Şubat, olmadı en kötü Mart ayında kısrağı tutsun ve gelecek yıl Ocak ve Şubat ayında doğan tayı olsun arzu eder…
Elbette erken doğumlu tayların daha geç doğumlu taylara göre yarış hayatlarına daha erken başlamaları sıklıkla görülmektedir. Keza erken doğumlu tayları satabilmekte yetiştiriciler için daha kolay ve daha karlıdır. Ancak görünen o ki erken doğumlu tayların Gazi Koşularında akranlarına karşı bir üstünlüğü bulunmuyor.
Yani ‘Gazi Koşularını erken doğumlu tayların kazanmaları daha yüksek bir ihtimal’ diyebilme imkanımız mevcut istatistiklere göre mümkün değil.
Cok guzek bir analiz. Teşekkürler
bizim atçılığımızda gazi koşusu hesaba alınıyor mu? bizde 1 ocak ister doğum günü ne kadar erkenden koşarsa o kadar para girer… ama bakabiliyor muyuz atlara bence hayır… kapalı gözlüksüz atımız yok denecek kadar az… start makinesine girmeyen bir o kadar var…
İyi bir analiz olmuş, Acaba dünya çapında da benzer mi acaba ? En azından kuzey yarım kürede ? Güney yarım küreyi de ayrıca değerlendirmek gerekebilir.
Peki neden Mart- Nisan ayında doğanlar daha başarılı sizce Gökhan ? Veya başka fikri olan arkadaşlar. ne çıkar bu istatistikten ?
Ben yabancı ülkelerde ki 2 ve 3 yaşlıların ülkelerinin büyük koşularında doğum tarihlerine göre başarılarını merak ettim doğrusu.
cevap yok ilgi dışı anlaşılan 🙂 Belki Muhyiddin Bey ilgi duyar
neyse, atçılık üniversitesinde ders bitmez.
Iyi guzel de kisrak bos kalmasin diye cekim yapildi temmuz da dogdu pedigrisi Subat olarak islendi cogu boyle yapilir king Farukun talebeleride imza atar is biter
Bizdeki Gazi kosusu her sene maalesef cok sayida safkanin sakatlanmasına sebebiyet veriyor. Bundan dolayi Gazi kosusuna mutlaka limit konulmali ornegin sadece 12 safkan katilabilmeli. Sadece formayi temsil etmek icin taylar yarisiyor ve maalesef erkenden yarıs hayatlari bitiyor.
Gazi gibi bir klasiğin 3 yaşlı koşulmasını hata buluyorum. Tayların yarış hayatının genel olarak son bulduğu bir yıkıma yol açıyor. Düzenleyici kuruluşların 4 ve yukarı koşulması konusunda düzenleme yapması gerekir.