Haftanın Pedigrileri (15 Haziran 2023)

 – Haftanın Pedigrileri (15 Haziran 2023) – 

Geçtiğimiz haftanın pedigri değerlendirelerine ne yazık ki içimizi acıtan iki konuyu öne alarak başlıyoruz.

Şüphesiz Long Runner bu ülkeye gelmiş geçmiş en iyi yarış atlarından biriydi ve bu satırları yazanın en sevdiği at olan Seren 1’den sonra sevdiğim en iyi atlar sınıfında bir attı. Merak edenler için Johny Guitar, Karanimo, Devir ve Albatur diyebiliriz diğer kısım için. Ne yazık ki Long Runner da şampiyon Seren 1 gibi, Yavuzhan gibi yetiştiricilik görevi yapamadı. Arap, İngiliz diye ayırmadık, hepsi bizim Canımız!

Diğer talihsiz konu da tam istenilen ritmi yaklaşmış ve Gazi biletini de almışken, ne yazık ki yaşadığı sakatlık sebebi ile Derby de koşamayacak olan Papagallo idi. İlgililerine geçmiş olsun diyoruz ve bir an önce sahalara gelmesini temenni ediyoruz.

Bu yıl Gazi yaklaşırken çok rahat favori olabilecek atlardan Lion Victory’nin aramızdan talihsizce ayrılışı, tüm kışı üzülmeden geçirip üç yaşlı klasikler için hazırlanan Anatolian Rock’ın ve nihayetinde Papagallo’nun yaşadığı sıkıntıların yanı sıra, sürekli farklı pist koşullarında cerayan eden Gazi öncesi deneme yarışları Gazi de bizi değişik bir sonuç bekliyor olmasının işareti mi acaba?.

Sezonun üç yaşlı Arap tayları arasındaki ilk Grup mücadelesi olan G2-Kazım Karabekir Koşusu 17 at gibi yüksek bir katılımcı sayısına sahne olurken, Hüküm ile Zincir Koparan arasındaki mücadeleden bir baş farkı ile galip ayrılan Hüküm, sezonun ilk G2 koşusunu kazandı üç yaşlı Arap taylarında…

Hüküm’ün babası Uçanbey, Caş’ın oğlu olup dolayısı ile Sa’d hattından gelmektedir ve tayın annesi Rabia’nın da Odinhan temsilcisi olduğu göz önüne alındığında, G2 tayın baba ve kısrak baba hatlarında Sa’d üzerine kurulmuş bir soy ağacına sahip olduğunu görmekteyiz.

“Uçanbey-Odinhan” eşleşmeleri Babadağınoğlu ve Madamaelli  gibi milyoner atlar da üretmeyi başarmıştır ve Hüküm de milyonerlik yolunda diyebiliriz.

Diğer taraftan Hüküm’ün annesi Rabia start aldığı 35 koşuda 7 kez birincilik elde etmiş bir kısraktır ki, bu yarışlarında dağılımında çim pistte 22 yarışında 6 galibiyet gibi gayet iyi bir istatistik görmekteyiz.

Odinhan 

Pazar günü Adana da gerçekleşen A3 klastaki isimsiz koşuda Oğlum Doruk, yarışı hızlandırıp bitirme taktiği çok aşikar olan ve yarış içinde bunu da yapmaya çalışan King Berkay’ı yakın takibinin semeresini koşuyu kazanarak aldı ki, önde takipte bir an boşlasa, King Berkay da bu tür ikramları hiç geri çevirmeyecek klasta bir attır şüphesiz.

Oğlum Doruk’un annesi Carolina Reaper yarış yaşamı olmayan bir kısrak olup, milyoner Zlatibor’un yanı sıra Vivazoran ile de tam kardeştir.

Bahse konu tüm isimlerin annesi olan Gold Bihar, yarış yaşamında sadece üç yarış kazanmakla birlikte, bunlardan birinin G1 Nene Hatun Koşusu oluşu kısrağın değeri için önemli bir referanstır.

G1 kazanma yeteneğini torunu Oğlum Doruk’a da intikal ettiren Gold Bihar da bir başka G1 galibi Karatutkum ile anne kardeşidir ki, bu yönüyle bu anne familyasının G1 atı üretmekte mahir olduğunu ifade edebiliriz.

Aslında bunda şaşırtıcı bir şey de yok, zira familya çok önemli bir kısrak olan Kaiserwurde bağlantılıdır.

Cumartesi Ankara programında A3 Vali Koşusunda kazanan Derya Ateşi olurken, TBMM galibiyetinden sonra Tarım Bakanlığı Koşusunda istenileni veremeyen bu atın agf de ekürilerden sonra olması ilginçti.

Evet eküriler 3 atla koşuyorlardı, ama eküri gibi koşmadılar ve de aslında çok da şaşırtmadılar! Derya Ateşi de jokey pozisyonunda sürekli değişime gitmezse daha bir istikrar kavuşabilir.

Derya Ateşi’nin annesi Özberfin yarış koşmasa da Demirsoy gibi yarış yaşamı gayet başarılı bir atın çok yakın akrabası olması sebebi ile değerli bir orijine sahiptir. Ayrıca Özberfin’in babası Demirkazık kızlarının, Turbo ile eşleşmelerini merakla izlemeye devam ediyor olacağız.

Geçtiğimiz haftanın yüksek klasta bir başka yarışı da G2 Neame Koşusu idi. G1 Anneler Günü Koşusunda Gülhatmi’ye boyun ile geçilen Kurşunili, o yarışın boşa olmadığını Neame Koşusunu rahatça kazanarak gösterdi ve daha üst seviyelere göz kırpıyor bence.

Kurşunili’nin babası Silah, Uçanbey ve Uçan gibi G1 galibi atların tam kardeşidir. Kurşunuli’nin annesi start aldığı 14 yarışda sadece bir kez kazanmakla birlikte, kazandığı koşunun Şart 1 yarış olması ve sonrasında kısrak için daha yüksek hedefli yarışların hemen tercihlenmiş olması, kısrağın yarış performansı konusunda tam bir değerlendirme yapılmasını engelliyor olabilir!

Ayrıca Moğolgülü’nün annesi A Keen Queen isimli kısrak olup, baba hattında Sanıbel IA, anne hattında A Keen Queen etkileşimi özel bir soy işaretleri olsa gerek.

Neame koşusu ile aynı gün yapılan G3 Vehbi Koş Koşusunda formda Tractor, çok formda gibi gözüken, ama son Ankara yarışındaki galibiyetini benim çok da beğenmediğim Aegean Finale’i yarım boyla geçerek sürpriz bir galibiyete imza attı.

Bu yarışın son iki sırasındaki değerli atların sezon içinde geçmiş sezondaki performanslarına kavuşmalarını diliyorum, özellikle çok sevdiğim bir at olan Egregious Rock’ın!

Tractor, babası Bushranger’ın ülkemizde yaptığı aşımlarda G3 kazanan ikinci yavrusu oldu ki, bahse konu vurgu gözetilerek yapılan değerlendirme de diğer G3 kazanan baba kardeşi Oğlum Göktuğ’un bu başarısını İzmir de kazandığı göz önüne alınırsa, Tractor’un bu galibiyeti İstanbul da elde etmiş olması da değerli bir husus olsa gerek.

Tractor’un üç yavrusu yarış koşmuş annesi Anatolian Bishop’un bir diğer başarılı temsilcisi White Spear’in de milyon kazanç bandında iyi bir yarış performansı sergilediğini görmekteyiz.

Anatolian Bishop, Red Bishop kızı olup, yine farklı bir Red Bishop kızı olan Sırnaşık’ın yine Bushranger ile Utkunun Kızı gibi milyoner bir at üretmesi, pedigri meraklıları için “Bushranger-Red Bishop” uyumunu inceleme sebebi olabilir.

Bushranger

 

News Reporter

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir